Angela Spadafranca

Pubblicazioni

PUBBLICAZIONI

Consulta i miei articoli di ricerca

Da studi sull’alimentazione a ricerche avanzate, queste pubblicazioni incarnano la mia dedizione per approfondire il tema della nutrizione in termini scientifici

Scienziati del gusto – Focus Junior 
Battezzati A, foppiani A, Leone A, Spadafranca A, De Amicis R, Mari A, Bertoli S.
Acute Insulin Secretory Effects of a Classic Ketogenic Meal in Healthy Subjects: A Randomized Cross-Over Study.
Nutrients 2023, 15(5), 1119
Chiara Maria Soldavini, Gabriele Piuri, Gabriele Rossi, Paola Antonia Corsetto, Linda Benzoni, Valeria Maggi, Giulia Privitera 1, angela Spadafranca, Angela Maria Rizzo, Enrico Ferrazzi.
Maternal AA/EPA Ratio and Triglycerides as Potential Biomarkers of Patients at Major Risk for Pharmacological Therapy in Gestational Diabetes.
Nutrients (2022), 14:2502
Alessandro Leone, Ramona De Amicis, Simona Bertoli, Angela Spadafranca, Giulia De Carlo and Alberto Battezzati.
Absence of a sexual dimorphism in postoprandial glucose metabolism after administration of a balanced mixed meal in healthy young volunteers.
Nutrition and Diabetes (2022) 12:6;
G Piuri, K Basello, G rossi, CM Soldavini, S Duiella, G privitera, A Spadafranca, et al.
Methylglyoxal, Glycated Albumin, PAF, and TNF-a: Possible Inflammatory and Metabolic Biomarkers for Management of Gestational Diabetes.
Nutrients (2020), 2:479
D’Auria E, Spadafranca A, et al.
Growth Pattern, Resting Energy Expenditure, and Nutrient Intake of Children with Food Allergies.
Nutrients (2019), 11(2), 212.
Angela Spadafranca, Camilla Bulfoni, Isabel Liguori, Luciana Mastricci, Simona Bertoli, Alberto Battezzati, Enrico Ferrazzi.
Adherence to Mediterranean Diet and Prevention of Excessive Weight Gain during Pregnancy: Study in a Cohort of Normal Weight Caucasian Women.
Research in Health Science ISSN 2470-6205 (Print) ISSN 2470-6213 (Online). Vol. 2, No. 1, 2017
Siervo M , Lara J, Celis-Morales C, Vacca M, Oggioni C, Battezzati A, Leone A, Tagliabue A, Spadafranca A, Bertoli S.
Age-related changes in basal substrate oxidation and visceral adiposity and their association with metabolic syndrome. European Journal of Nutrition, 2016;
Bertoli S, Leone A, Vignati L, Spadafranca A, BedogniG, Vanzulli A, Rodeschini E, Battezzati A.
Metabolic correlates of subcutaneous and visceral abdominal fat measured by ultrasonography: a comparison with waist circumference.
Nutr J. 2016 Jan 6; 
Bertoli S, Leone A,Vignati L, Bedogni G, Martínez-González MÁ,Bes-Rastrollo M, Spadafranca A, Vanzulli A, Battezzati A.
Adherence to the Mediterranean diet isinversely associated with visceral abdominal tissue in Caucasian subjects.
Clin Nutr. 2015 Dec; 
Leone A, Fiorillo G, Criscuoli F,Ravasenghi S, Santagostini L, Fico G, Spadafranca A, Battezzati A, Schiraldi A, Pozzi F, di Lello S, Filippini S, Bertoli S.
Nutritional Characterization and Phenolic Profiling of Moringa oleifera Leaves Grownin Chad, Sahrawi Refugee Camps, and Haiti.
Int J Mol Sci. 2015 Aug 12; 
Spadafranca A., Lewandowski L.
Let’s Make the Real Mediterranean Diet Not the”Supermarket Standard Feeding Plus a Leaf of Basil “inMetabolic Syndrome and Complications of Pregnancy. The Potential Preventive Role of Nutrition.
Editors:Ferrazzi,Enrico,Sears,Barry(Eds.). 2015, 
A. Spadafranca, L . Lewandowski,R. DeAmicis, I.Giulini Neri,G.Cagnoli.
Alimentazione in gravidanza, Alimentazione durante l’allattamento, Lo svezzamento, L’alimentazione da 1 a 3anni, da 4 a 6anni e da 7 a 10 anni. Consigli, Risposte alle domande delle mamme ed esempi di menù
Pubblicazione su: Alimentazione del Bambino 0-10anni.Gruner+Jahr/Mondadori SpA, Editor Focus and Nostro Figlio. Giugno-Luglio 2015.
Siervo M, Oggioni C, Lara J, Celis-Morales C, Mathers JC, Battezzati A, Leone A,Tagliabue A, Spadafranca A, Bertoli S.
Age-related changes in resting energy expenditure in normal weight, overweight and obese men and women. Maturitas.
2015 Apr;80(4): 406-13.doi:10.1016/j.maturitas.2014.12.023.Epub2015Jan8. IF 3.12
Spadafranca A, Cappelletti C,Leone A,Vignati L,Battezzati A, Bedogni G, Bertoli S.
Relationship between thyroid hormones, resting energy expenditure and cardiometabolic risk factors in euthyroid subjects.
Clin Nutr. 2014 Aug4. 
Bertoli S, Laureati M, Battezzati A, Bergamaschi V, Cereda E, Spadafranca A, Vignati L, Pagliarini E.
Taste sensitivity, nutritional status and metabolic syndrome : Implication in weight loss dietary interventions.
World J Diabetes. 2014 Oct15; 
Bertoli S, Spadafranca A, Bes-Rastrollo M, Martinez Gonzalez MA, Ponissi V, Beggio V, Leone A, Battezzati A.
Adherence to the Mediterranean diet is inversely related to binge eating disorder in patients seeking a weight loss program.
Clin Nutr 2014 
Soldati L, Bertoli S, Terranegra A, Brasacchio C, Mingione A, Dogliotti E, Raspini B, Leone A, Frau F, Vignati L, Spadafranca A, Vezzoli G, Cusi D, Battezzati A.
Relevance of Mediterranean diet and glucose metabolism for nephrolithiasis in obese subjects.
J Transl Med. 2014 Feb 6; 
Spadafranca A, Vignati L, Battezzati A, Bertoli S.
Body Composition and Metabolic Risk Factors in Postmenopausal Women: Effects of a Dietary Weight Loss Program.
Food and Nutrition Sciences, 2013,
Spadafranca A, Rinelli S, Riva A, Morazzoni P, Magni P, Bertoli S, Battezzati A.
Phaseolus vulgaris extract affects glycometabolic and appetite control in healthy human subjects.
Br J Nutr. 2012 Oct 9 
Rinelli S, Spadafranca A, Fiorillo G, Cocucci M, Bertoli S, Battezzati A.
Circulating salicylic Acid and metabolic and inflammatory responses after fruit ingestion.
Plant Foods Hum Nutr.2012Mar;
Cereda E, Cassani E, Barichella M, Spadafranca A, Caccialanza R, Bertoli S, Battezzati A, Pezzoli G.
Low cardiometabolic risk in Parkinson’s disease is independent of nutritional status, body composition and fat distribution.
Clin Nutr 2012 Mar 6. 
Spadafranca A, Martinez Conesa C, Sirini S, Testolin G.
Effect of dark chocolate on plasma epicatechin levels, DNA resistance to oxidative stress and total antioxidant activity in healthysubjects.
Br J Nutr.2009 Nov 5 
Spadafranca A, Erba D, Foti P, Testolin G.
The consumption of soy products positively affects DNA resistance to oxidative stress in healthy subjects.
Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 Nov;18(9): e 45-6. IF: 4.31
Bertoli S, Spadafranca A, Merati G, Testolin G, Veicsteinas A, Battezzati A.
Nutritional counselling in disabled people: effects on dietary patterns, body composition and cardiovascular risk factors.
Eur J Phys Rehabil Med. 2008 Jun;
Bertoli S, Posata A, Battezzati A, Spadafranca A, Testolin G, Bedogni G.
Poor agreement between a portable armband and indirect calorimetry in the assessment of resting energy expenditure.
Clin Nutr 2008 Apr; 
Bertoli S, Spadafranca A, Ravelli L, Foti P, Erba D, Testolin G, Battezzati A.
Pilot Study to Assess Isoflavone Intake in Middle-Aged Italian Subjects.
International Journal of Biomedical Science 2008: 
Spadafranca A, Bertoli S, Fiorillo G, Testolin G, Battezzati A.
Circulating salicylic acid is related to fruit and vegetable consumption in healthy subjects.
Br J Nutr. 2007 Oct; 
Battezzati A, Fiorillo G, Spadafranca A, Bertoli S, Testolin G.
Measurement of salicylic acid in human serum using stable isotope dilution and gas chromatography-mass spectrometry.
Anal Biochem. 2006 Jul 15;354(2):274-8. IF: 2.948
Foti P, Erba D, Spadafranca A, Ciappellano S, Bresciani J, Testolin G.
Daidzein is absorbed by passive transport in isolated small intestine of rats.
Nutrition Research 2006; 
Foti P, Erba D, Riso P, Spadafranca A, Criscuoli F, Testolin G.
Comparison between daidzein and genistein antioxidant activity in primary and cancer lymphocytes.
Arch Biochem Biophys. 2005 Jan 15; 
Bertoli S, Petroni ML, Spadafranca A, Dorigo A, Testolin G.
Assessment of body fat mass by a novel portable bioelectrical impedance analyser device.
2003 La Rivista di Scienza dell’Alimentazione

Cosa dicono di me i pazienti

M.M.

Ottima professionista e molto attenta alle mie esigenze. Dopo una accurata valutazione è riuscita a far scattare la molla per una alimentazione sana ed equilibrata ad una appassionata di cucina come me. I risultati non solo si sono visti in termini di peso e cm ma anche con i valori migliorati degli esami del sangue (glicemia e trigliceridi) che da anni erano fuori norma e non rientravano con la dieta da “autodidatta”. Il piano alimentare è completo e non preclude qualche “sgarro”. In passato ha seguito anche mio figlio adolescente con ottimi risultati. Consigliatissima, soprattutto per il sorriso e la serenità che trasmette ad ogni incontro.

L.C.

La Dott.ssa Spadafranca spicca tra tutti i professionisti del settore per competenza ed empatia. Mi ha aiutata in diversi momenti della mia vita in cui perdere peso sembrava un'impresa impossibile. Grazie al suo aiuto sono riuscita a perdere tutti i 36 kg presi in gravidanza. Tra le tante doti segnalo la comprensione e l'assenza di giudizio che ti fanno sentire bene anche quando appare difficile. Lei ti segue e ti aiuta spronandoti, con i suoi modi sempre gentili, a dare il meglio. Vedendo i risultati che sono riuscita ad ottenere tantissime mie conoscenti si sono rivolte a lei e sono rimaste contente e hanno, a loro volta, "passato parola".

S.F.

Sono seguita dalla Dottoressa Spadafranca da tanti anni. Non avrei potuto chiedere di meglio! Lei è preparatissima, professionale, empatica, sempre disponibile e in grado di mettere a proprio agio. Grazie a lei ho potuto apprendere cosa significhi mangiare bene, grazie a un piano alimentare personalizzato ed elaborato nel rispetto dei miei gusti e delle mie esigenze. La consiglio decisamente a tutti!!

C.B.

Bravissima, sia per la preparazione e la chiarezza comunicativa e sia per la delicatezza ed il rispetto che ha verso i pazienti. Ascolta, comprende e accompagna nel cammino alimentare con cura e attenzione. La consiglio a chi ricerca il benessere del proprio corpo attraverso una sana e corretta alimentazione.

F.P.

Professionalità ed empatia garantita . Dottoressa che riesce a metterti a proprio agio e viene incontro alle esigenze rispettando le necessità e le abitudini. Massima disponibilità durante tutto il percorso.

B.M.

Seria, puntuale, professionale. Con la sua empatia ti accompagna e ti aiuta a seguire il corretto schema alimentare, regole base che seguirai poi per sempre. Super consigliata!

Contattami per iniziare un percorso nutrizionale personalizzato

Compila il modulo e verrai ricontattato il prima possibile

error: Il contenuto è protetto!